בישראל קיימת, לעתים, תופעה מגונה, בה שוכרים מפסיקים מסרבים/מפסיקים לשלם שכר דירה ואת כל יתר התשלומים הנלווים, במהלך תקופת השכירות. במאמר זה אסביר מה כדאי לעשות כדי להתמודד עם תופעה זו, וכן ממה יש להימנע בהתמודדות עם תופעה זו.
מה כדאי לעשות כדי להתמודד עם שוכרים שלא משלמים?
בעל הבית יכול לפנות להליכים משפטיים, מתוך סברה שרק כך ניתן יהיה לגרום לשוכר לשלם. ואולם, יש להדגיש שלפני שבעל הבית מגיש תביעה, עליו לשלוח לשוכר מכתב המתריע על כך שהוא מתכוון לעשות כן.
מטרת מכתב זה היא לתת לשוכר מעין "הזדמנות אחרונה" לשנות את התנהגותו ולשלם, אך אם המכתב לא משנה דבר – בעל הבית יכול להגיש תביעה הנקראת "תביעה פינוי דייר בסדר דין מקוצר", במסגרתה ניתן לדרוש סעדים כמו פיצויים בעבור הנזקים שנגרמו לבעל הבית עקב סירוב השוכר לשלם, וכן לדרוש את פינוי השוכר מהדירה המושכרת.
רצוי שבעל הבית יצרף לתביעה מסמכים שונים כמו הקלטות וצילומים, וכן מסמכים המעידים על הפגיעה הכלכלית שנגרמה לו עקב סירוב השוכר לשלם – כמו מסמך תנועת עובר ושב וקבלות על הוצאות שהוציא במטרה לפנות את השוכר מהדירה עקב אי התשלום מצדו.
ממה יש להימנע בהתמודדות עם שוכרים המסרבים לשלם?
סירובו של שוכר לשלם שכר דירה ו/או תשלומים נוספים כמו ארנונה, חשבונות מים, חשבונות חשמל וכדומה – מהווה הפרה של חוזה השכירות, וכן גורם נזק ממוני לבעל הבית. קיים רושם, שעקב כך – על בעל הבית לעשות כל דבר כדי לגרום לשוכר לשלם.
ואולם, לא כך הדבר. ישנן פעולות שעל בעל הבית להימנע מלעשות, גם אם קיים חשש שהשוכר ימשיך שלא לשלם.
פעולות אלה הן, למשל, שימוש באלימות, פיזית או מילולית, כלפי השוכר, או ניתוק החשמל/המים מהדירה. פעולות שכאלו יכולות בסופו של דבר להביא לתוצאה ההפוכה – השוכר יטען שבעל הבית התנהג באלימות כלפיו ומנע ממנו להשתמש בצרכים הבסיסיים בדירה, מה שעשוי לגרום לביהמ"ש לדחות את תביעת בעל הבית, ולהאריך את שהות השוכר בדירה בזמן שהוא ממשיך שלא לשלם.
לסיכום, כדי לנסות ולגרום לשוכר המסרב לשלם – לעשות כן, על בעל הבית לשלוח לו מכתב המתריע על כך שהוא מתכוון לנקוט נגדו הליכים משפטיים אם ימשיך שלא לשלם. אם המכתב לא גורם לשוכר לשלם, על בעל הבית להגיש תביעה לפינוי דיין בסדר דין מקוצר, אליה רצוי שיצרף מסמכים המעידים על כך ששוכרו מסרב לשלם ושכתוצאה מכך מצבו הכלכלי השתנה לרעה.
לצד זאת, על בעל הבית שקיימות פעולות שעליו להימנע מלעשות, כמו שימוש באלימות כלשהי כלפי השוכר, או ניתוק המים והחשמל מהדירה. פעולות שכאלה לא תגרומנה לשוכר לשלם ו/או להתפנות מהדירה, אלא יכולות לגרום דווקא לעיכוב בשינוי המצב – שכן ביהמ"ש צפוי לדחות את תביעת בעל הבית אם השוכר יטען ויוכיח שהוא פעל כלפיו באלימות ומנע ממנו להשתמש בצרכים הבסיסיים בדירה.