כאשר אנו נאלצים להיפרד לתמיד מחיית מחמד או בעל חיים אהוב – הדבר שובר את ליבנו. בניגוד לבני האדם, רבים מבעלי חיים אלו חסרי ישע וכאשר נעשית בהם פגיעה ועוד ברשלנות, הדבר מכאיב שבעתיים.
בלי להכליל, ענף הווטרינריה בישראל ידע ימים יפים יותר. לצערנו, אנו נתקלים לא אחת בתקלות, בעיות בטיפול, חוסר מקצועיות ורשלנות. לא ננתח כאן את הסיבות לכך, אבל ניתן לומר בכאב ובוודאות שהדברים נפוצים.
לכן חשוב לציין את הדברים: יש הטועים לחשוב, כי הגשת תביעה על רשלנות רפואית נוגעת רק בהקשרים של טיפולים או פרוצדורות בבני אדם. ולא היא. ניתן לתבוע וטרינר, שעל פי החוק, כמוהו כאיש רפואה, על נזקים שנגרמו לבעלי חיים בעקבות רשלנותו.
ועדיין, קיימים הבדלים בחוק בין רשלנות רפואית בבני אדם אל מול חיות מחמד, למשל. לכן, אם בעל החיים הקרוב לליבכם נפגע, מומלץ לפנות אל ייצוג משפטי ברשלנות רפואית של עורך דין העוסק בתחום. הוא יוכל לסייע לכם בתביעה בבית המשפט ובמסלולים אחרים, כפי שנציין בהמשך.
כיצד באה לידי ביטוי רשלנות רפואית בבעלי חיים?
גם בבני אדם וגם אצל בעלי חיים, רשלנות הרפואית תתבטא בטיפול לא הולם או מתאים, בסטנדרט נמוך מהמצופה, בשימוש בפרקטיקות לא מקובלות, במתן טיפול רפואי לא מתאים, באבחון שגוי או אי אבחון כלל ועוד. למשל, חיסון שהיה צריך להינתן ולא ניתן, פגיעה ברשלנות בעת ניתוח וכד'.
תביעת רשלנות רפואית בבעלי חיים יכולה להיות מוגשת במקרה של מוות אבל גם בכל מקרה של נזק שנגרם לבעל החיים. בדומה לתנאים שצריכים להתקיים בבני אדם, גם כאן, כדי שניתן למסגר את הפגיעה כתוצאה מהרשלנות, יש צורך להוכיח כי אכן ישנו נזק. לאחר מכן יש להוכיח שהרופא התרשל בתפקידו ולא נזהר מספיק או לא צפה את הנזק הממשמש ובא ("הפרת חובת הזהירות").
רק אז, יש להציג מעל לכל ספק, את הקשר שבין פעולות או אי פעולות הרופא לנזק שנגרם. תנאים אלו, מורכבים ופחות חד משמעיים, מאשר בהקשרי רשלנות רפואית בטיפול בבני אדם. כלב, למשל, לא יוכל להביע במדויק את אופי ומיקום כאבו ולכן, באופן אובייקטיבי, יהיה קשה יותר לווטרינר לאבחן. בנוסף, יש בעלי חיים, שגם כך חולניים, ויהיה צורך להוכיח כי הרשלנות גרמה את הנזק ולא כל סיבה אחרת.
מה יכולים לעשות משפטית במקרה של פגיעה בבעלי חיים.
נתייחס רגע לפגיעה באופן כללי בבעלי חיים, בין אם במתכוון ובין אם ברשלנות. בישראל קיים חוק צער בעלי חיים, העוסק בכל הקשור ל"זכויות" של בעלי החיים. לא תמיד נמצא בחוק מזור למקרה הספציפי שלנו. לכן עורך דין העוסק בתחום יוכל לסייע לנו.
במקרה של פגיעה בהם, לבעלי החיים אין מעמד משפטי. הם לא יכולים לתבוע. אבל הבעלים שלהם – בהחלט כן. התביעה היא גם על הפגיעה בבעל החיים אבל גם יכולה להיות, על הפגיעה בבעלים. לא מדובר רק על נזק רגשי שנגרם לבעלים. יש לא מעט מקרים של נזקים כלכליים כבדים, לדוגמא: פרות מניבות שהיו עתידות לתת חלב במשך שנים ונפגעו או סוס הרבעה או מרוץ יקר ערך, שנפגע.
במקרה של רשלנות רפואית בטיפול בבעלי חיים, ניתן לפעול בשני מסלולים: הראשון, להגיש תלונה למשרד החקלאות האמון על תחום הווטרינריה בישראל. המסלול השני הוא פניה לבית המשפט בתביעה לקבלת הפיצוי המגיע בגין המקרה.